Kožešiny přijímáme buď nasolené nebo usušené.
Konzervace zasolením (preferujeme)
Kůži necháme vychladnout, a pak na straně masa pořádně prosolíme./tj.ovce asi 1kg soli/. Takto zasolenou kůži můžeme i se solí zamotat.
Konzervace sušením
Konzervace sušením není pro další zpracování tak vhodná a některé kožešiny nemůžeme činit vůbec. /prase, jezevec, hovězina /
Následující kožešiny přijímáme pouze sušené: liška, kuna, tchoř, králík.
Pozn:v případě delšího skladování nebo v letních měsících je nutné vykostit nohy
I samotnému stahování je potřeba věnovat zvýšenou pozornost. Zabité zvíře nenechávat dlouho ležet na zemi. Stahovat ho co nejdříve po usmrcení nebo ho pověsit.
Řezy je potřeba vést s výhledem na další podobu kožešiny. To je tak, aby byly vedeny souměrně a tím byly zachovány proporce zvířete. Samozřejmostí je maximální důraz na opatrnost při vedení nože. Zde nemám ani tak starost o zdraví člověka, ale o minimalizování prořezu kůže. Každá dírka je potencionálním místem dalšího trhání kožešiny. Zvyšuje pracnost zpracování a v neposlední řadě nepůsobí dobře ani esteticky.
Je potřeba i zvážit představu o budoucí podobě kožešiny. To znamená zda bude s hlavou, s končetinami s ocasem. Nikde nesmí být ponechána kost nebo jen minimálně. Kde zůstane kost, nemůže být kožešina správně zasolena a začne tam docházet o rozkladu tkáně a tím i k uvolňování kořínku chlupu a tím jeho vypadávání.
Po stažení kožešinu rozložíme chlupem k zemi a zasolíme. Zasolení surových kožešin, jako způsob konzervace jednoznačně preferujeme. Množství soli je dáno velikosti kožešiny. Popsal bych to asi tak, že po celé ploše musí být malá vrstvička soli. Je potřeba dát si pozor na to, aby byla sůl vetřena opravdu všude a kůže se k sobě nikde nepřilepila.
Kůži přeložit, tak aby byla sůl proti sobě. U takto ošetřené kůže je potřeba počítat s tím, že „pustí vodu“. To znamená buď ji skladovat tam kde to nevadí nebo ji dát do vodotěsné nádoby. V případě posílání balíkem ji dát do několika vrstev igelitu. Takovýto způsob ošetření se týká většiny kožešin.
Pouze kožešiny zpracovávané „do pytle“ - lišky, kuny, králičiny, tchoře není možné ideálně zasolit, a proto je bereme pouze vysušené.
Sušení by se zdálo na první pohled jako bezproblémové, ale z naší praxe víme,že to tak není.Kůži je potřeba napnout na prkno nebo na drát. Dát někam do tepla. Kůže, které jsou ponechány ve vlhkých podzimních měsících venku, začnou hnít dříve, nežli stačí uschnout. Také s přehazováním kůže přes bidlo nemáme dobré zkušenosti. Dost často se stává, že v místě kde byla přehozená, dochází k vypadávání chlupu.
V žádném případě nedovolte označovat zvířata na hřbetě. A vůbec všude kde je kožešina cenná. Jeli to nutné, označujte zvířata na hlavě.
Zatím jsme nenarazili na barvu, kterou by jsme dokázali odstranit.
Rádi Vám poradíme. Zeptejte se nás!